Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 10 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Výroba vodíku z biomasy
Ožana, Ferdinand ; Beňo, Zdeněk (oponent) ; Houdková, Lucie (vedoucí práce)
Úvodní část popisuje základní vlastnosti vodíku, jeho využití v průmyslu a ekonomiku. Větší pozornost se věnuje současným možnostem výroby, kde jsou popsány jednotlivé procesy výroby. Další část se zabývá procesem anaerobní fermentace a jeho podmínkami pro optimální produkci vodíku. Hlavní část práce se zabývá možností výroby vodíku v laboratorních podmínkách při použití pivovarského mláta jako primárního materiálu. Experiment byl zaměřen na nalezení vhodných procesních podmínek pro výrobu vodíku. V práci je vyhodnoceno množství tvorby plynu a jeho kvalita v závislosti na množství dávkovaného mláta a frekvenci dávkování. Na základě provedených experimentů je doporučen další postup výzkumu a dále je navržen automatický dávkovací systém, který zvýší kvalitu experimentální činnosti. Návrhu dávkovacího systému pro potřeby budoucího využití fermentoru k výrobě vodíku je věnována samostatná kapitola.
Vliv dezintegrace vstupního materiálu na produkci methanu při anaerobní fermentaci
Herman, Pavel ; Frýba, Lukáš (oponent) ; Houdková, Lucie (vedoucí práce)
Tato diplomová práce se zabývá vlivem dezintegrace pivovarského mláta na produkci bioplynu při anaerobní fermentaci. Úvodní část nás seznamuje s problematikou biologicky rozložitelných odpadů. Je zde uvedena jejich charakteristika, způsoby nakládání s nimi a legislativní omezení s nimi spojená. V dalších částech je podrobně popsána samotná anaerobní fermentace, včetně charakteristiky bioplynu, dále pak problematika dezintegrace při fermentaci včetně výčtu a popisu některých dezintegračních metod. Hlavní část práce tvoří popis provedených experimentů, na kterých je sledován přírůstek množství bioplynu v závislosti na dezintegraci mláta a následně také vyhodnocení daných experimentů včetně výpočtu ekonomiky samotné dezintegrace v laboratorních podmínkách.
Výroba vodíku z biomasy II
Matějka, Pavel ; Lisý, Martin (oponent) ; Houdková, Lucie (vedoucí práce)
Diplomová práce navazuje na práci Výroba vodíku z biomasy [1]. V této práci byly provedeny první experimenty výroby vodíku z pivovarského mláta tmavou fermentací. Na základě provedených experimentů pokračovala další další experimentální práce. Výsledky experimentů jsou vyhodnoceny a původně měly sloužit pro navazující energetickou bilanci. Protože výsledky provedených epxerimentů nebyly z důvodů popsaných v práci zcela uspokojivé, byly pro výpočet energetické bilance použity výsledky z [1] a dále data získaná literární rešerší. Energetická bilance byla vypočítána pro laboratorní fermentor s cílem vyhodnotit účinnost výroby energie získatelné z vodíku vyrobeného tmavou fermentací v laboratorních podmínkách. Je provedeno srovnání při výtěžnosti uvedené v [1] a získané z literární rešerše. V závěru jsou uvedena doporučení pro další výzkumné práce.
Zhodnocení vybraných vlastností biologických odpadů z výroby netradičních nealkoholických nápojů
Bombera, Jonáš
Diplomová práce se zabývá problematikou nakládání s biologicky rozložitelným odpadem z malovýroby netradičních nealkoholických nápojů. Byla zpracována rešerše na téma nakládání s odpady z potravinářského průmyslu. Hlavní náplní bylo objasnění současného stavu nakládání s testovanými odpady. Odpadní materiál tvořilo mláto z pšeničného sladu PS Karkulka, výlisky z jablek a z hroznů. Na základě současných poznatků byla provedena anaerobní fermentace, jako efektivní směr nakládání s odpadem. Všechny tři odpady byly smíchány a fermentovány ve formě směsi. Fermentace probíhala ve dvou obdobích pokaždé 21 dnů. V prvním období bylo nadávkováno inokulum z ČOV v Modřicích a směs substrátu při látkovém zatížení 3 kg.m-3, 4 kg.m-3, 5 kg.m-3. Ve druhém období bylo testováno inokulum z BPS v Čejči a směs substrátu při látkovém zatížení 2 kg.m-3, 3 kg.m-3, 4 kg.m-3. Při rozkladných procesech byla měřena měrná produkce bioplynu, metanu a obsah základních plynných složek v bioplynu. Výsledky měření byly následně zpracovány a vyhodnoceny.
Vliv přídavku pivovarského mláta na kvalitu pekařských výrobků
Ratiborská, Silvie
V teoretické části diplomové práce je popsán proces výroby sladu, který zahrnuje pří-jem a čištění zrna, máčení, klíčení, hvozdění a odkličování. Jsou popsány základní druhy sladů. V další části je popsáno pivovarnictví, které zahrnuje výrobu mladiny, získání mláta a následná výroba piva. Poslední zaměřením práce je především využití pivovar-ského mláta, které vzniká při výrobě mladiny. Práce, kromě literární rešerši obsahuje i praktickou část, která je zaměřena na přídavek mláta do pekařských výrobků a to jak v čerstvé formě, tak v sušené.
Slad, pivovarské mláto a možnosti jejich využití v pekárenské výrobě
Koubková, Hana
Tato diplomová práce se zabývá možnostmi využití odpadů při výrobě piva, zejména pivovarského mláta, pro pekařskou výrobu. V první časti práce je popsána vý-roba sladu a piva se zaměřením na vedlejší produkty a jejich využití. Praktická část zahrnuje dva pekařské pokusy, při kterých byly zhotoveny pekař-ské výrobky s obsahem různých druhů a frakcí mláta a byla provedena senzorická ana-lýza. Byly posuzovány následující parametry: tvar, barva kůrky, vůně, pružnost střídy, barva střídy, snadnosti ukousnutí, vlhkost střídy, konzistence, pocit v ústech po žvýkání, chuť a celkový dojem. Pekařské pokusy ukázaly, že nejoptimálněji se jeví přídavek 10 % čerstvého mláta za současného použití zlepšujícího přípravku Štaby. U druhého pokusu hodnotitelé označili za nejlepší pečivo s kombinací pšeničného a ječného mláta v poměru 50:50, rovněž v obsahu 10 %.
Zpracování a využití vedlejších produktů z provozu pivovaru pro energetické účely
Foltis, Marek ; Malaťák, Jan (vedoucí práce) ; Bradna, Jiří (oponent)
Diplomová práce s názvem Zpracování a vyuţití vedlejších produktů z provozu pivovaru pro energetické účely se zabývá analýzou současné situace na poli zpracování odpadů vznikajících při výrobě piva. Práce zaměřuje na prověření moţnosti energetického vyuţití odpadů vznikajících při výrobě piva. Práce je rozdělená na dvě části. Rešeršní část se zabývá zpracováním dostupných teoretických informací. Praktická část obsahuje prvkový rozbor odpadního mláta a kvasnic z malého pivovaru. Dále výpočet stechiometrických parametrů těchto odpadů a posouzení jejich vyuţití jako alternativního paliva za účelem sníţení nákladů na výrobu tepelní energie potřebné k výrobě piva.
Vliv dezintegrace vstupního materiálu na produkci methanu při anaerobní fermentaci
Herman, Pavel ; Frýba, Lukáš (oponent) ; Houdková, Lucie (vedoucí práce)
Tato diplomová práce se zabývá vlivem dezintegrace pivovarského mláta na produkci bioplynu při anaerobní fermentaci. Úvodní část nás seznamuje s problematikou biologicky rozložitelných odpadů. Je zde uvedena jejich charakteristika, způsoby nakládání s nimi a legislativní omezení s nimi spojená. V dalších částech je podrobně popsána samotná anaerobní fermentace, včetně charakteristiky bioplynu, dále pak problematika dezintegrace při fermentaci včetně výčtu a popisu některých dezintegračních metod. Hlavní část práce tvoří popis provedených experimentů, na kterých je sledován přírůstek množství bioplynu v závislosti na dezintegraci mláta a následně také vyhodnocení daných experimentů včetně výpočtu ekonomiky samotné dezintegrace v laboratorních podmínkách.
Výroba vodíku z biomasy II
Matějka, Pavel ; Lisý, Martin (oponent) ; Houdková, Lucie (vedoucí práce)
Diplomová práce navazuje na práci Výroba vodíku z biomasy [1]. V této práci byly provedeny první experimenty výroby vodíku z pivovarského mláta tmavou fermentací. Na základě provedených experimentů pokračovala další další experimentální práce. Výsledky experimentů jsou vyhodnoceny a původně měly sloužit pro navazující energetickou bilanci. Protože výsledky provedených epxerimentů nebyly z důvodů popsaných v práci zcela uspokojivé, byly pro výpočet energetické bilance použity výsledky z [1] a dále data získaná literární rešerší. Energetická bilance byla vypočítána pro laboratorní fermentor s cílem vyhodnotit účinnost výroby energie získatelné z vodíku vyrobeného tmavou fermentací v laboratorních podmínkách. Je provedeno srovnání při výtěžnosti uvedené v [1] a získané z literární rešerše. V závěru jsou uvedena doporučení pro další výzkumné práce.
Výroba vodíku z biomasy
Ožana, Ferdinand ; Beňo, Zdeněk (oponent) ; Houdková, Lucie (vedoucí práce)
Úvodní část popisuje základní vlastnosti vodíku, jeho využití v průmyslu a ekonomiku. Větší pozornost se věnuje současným možnostem výroby, kde jsou popsány jednotlivé procesy výroby. Další část se zabývá procesem anaerobní fermentace a jeho podmínkami pro optimální produkci vodíku. Hlavní část práce se zabývá možností výroby vodíku v laboratorních podmínkách při použití pivovarského mláta jako primárního materiálu. Experiment byl zaměřen na nalezení vhodných procesních podmínek pro výrobu vodíku. V práci je vyhodnoceno množství tvorby plynu a jeho kvalita v závislosti na množství dávkovaného mláta a frekvenci dávkování. Na základě provedených experimentů je doporučen další postup výzkumu a dále je navržen automatický dávkovací systém, který zvýší kvalitu experimentální činnosti. Návrhu dávkovacího systému pro potřeby budoucího využití fermentoru k výrobě vodíku je věnována samostatná kapitola.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.